28 August 2008

Siapa Babi yang tidak akan balik ke China?


Kita tidak tahu dimanakah Penasihat DAP Lim Kit Siang mendapat maklumat bahawa orang yang menyerbu masuk kedalam forum Majlis Peguam “Memeluk Islam” telah memanggil orang Cina babi dan menghalau mereka supaya balik ke China. Saya percaya sumbernya adalah orang dalam Majlis Peguam sendiri..Maka itu beliau menjawab dalam blognya “No this babi will not balik Cina”. Kata kata ini menjadi kepala kecil (sub heading) kepada rencananya yang tajuk besarnya ialah "Storming of Bar Council-Had UMNO plotted for extreme reaction? ” yang tidak secara langsung menuduh UMNO berada di belakang serbuan ke Majlis Peguam itu.

Antara komen yang disiarkan sebagai reaksi kepada rencananya itu dari seorang Cina yang bernama Pongsaling ialah: *Why call us babi ?

We eat pork,only babi (melayu? ) don't eat pork.So I wonder who is babi?

*Balik Cina! Don't they know that not all Chinese were born in China.Chinese can be found at every part of the world.

Can someone tell the pig head (Melayu ketua babi ?) about these.
Lim Kit Siang adalah seorang anggota Parlimen yang diharapkan oleh rakyat mengetahui tanggunjawabnya dan bukannya penyebar kata kata kebencian dan hasutan yang tidak disahkan sumbernya. Jika benar sekalipun dia tidak seharusnya meluaskan penyebaran kata kata seumpama ini sekiranya dia mahu memelihara perasaan baiksangka antara kaum. Mungkin perkataan itu disebut oleh sesaorang tetapi dalam forum yang amat terbatas. Seorang Cina memberikan komen reaksi kepada hasutan Lim Kit Siang itu sebagai berikut: Looking at current social economic development in China as futher demonstrated in the opening of the olympic games,it is not such bad idea to go back to China anyway.

Orang Melayu tidak seharusnya marah kepada semua orang Cina kerana sikap orang ini kerana yang berfikiran demikian hanyalah orang Cina kaya,profesional dan ahli perniagaan.Orang Cina yang miskin tidak pernah terlintas di kepala mereka untuk berhijrah tetapi hanya untuk menjual sayuran, buahan atau berniaga ikan dipasar pasar dan lain lain perniagaan kecil dikampong atau dibandar di negara ini. Yang menimbulkan perasan cemas,ketidakyakinan kepada negara,kebencian kepada polis Melayu, orang Melayu,Raja Melayu,Hak Istimewa Melayu, dan anti sosial ialah orang seperti Lim Kit Siang. Sejarah telah mencatitkan orang orang Lim Kit Siang telah pergi ke Kampong Baru dan Datuk Keramat Kuala Lumpur selepas kemenangan besar DAP dalam pilihanraya I969 dan menghalau orang Melayu balik kampong dengan menunjukan penyapu (Baca buku Tunku Abdullah Rahman Putra 13 Mei). Lim juga banyak membuat fitnah dan tuduhan palsu.

Umpamanya dia menuduh RTM membuang DJ orang India sebelum pilihanraya lalu yang ternyata tidak benar (sebenarnya dibuang kerana masalah displin),dia juga membawa seorang perkerja asing dari Canada ke lobi Parlimen untuk mendakwa penanam modal asing tak mahu datang ke Malaysia kerana banyak Mat Rempit.

Inikah kualiti seorang anggota Parlimen yang mahu Malaysia menjadi negara kelas pertama?Sekalipun dia mengistiharkan “No this babi will not balik China” tetapi dia menghasut orang Cina supaya bersemangat untuk balik ke China kerana negara ini tidak lagi selamat. . Sepucuk surat lagi yng disiarkan dalam blognya mengatakan “Malays in Malaysia consider Indonesia as their motherland”.

Ini membayangkan perasaan Lim Kit Siang sendiri terhadap motherland nya dan kerana itu dia menghasut orang Cina supaya memandang rendah kepada negara ini sehingga percaya bahawa upacara perasmian sukan Olimpik adalah menggambarkan China pada keseluruhannya.


oleh, MAHARAJABLOGGER

No comments: