08 February 2009

Gaza & Kuala Kangsar - Dimana Kesamaannya?

Tragedi Gaza berulang di Perak?

Johari Jaafar
Sat | Feb 07, 09 | 1:40:33 pm MYT

IPOH, 7 Feb (Hrkh) - Saban hari rakyat Malaysia disajikan dengan berita tragedi di Semenanjung Gaza dan penderitaan rakyat Palestin, khususnya melalui televisyen.


Bagaimanapun, perkembangan di Kuala Kangsar semalam, selepas solat Jumaat di Masjid Ubudiyyah, apabila pasukan FRU melepaskan tembakan gas pemedih mata untuk menyuraikan perhimpunan yang membantah perlantikan Menteri Besar baru.


Seorang penulis blog, Azizul NIzam Zulkifli memberitahu beliau melihat Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dr Lo' Lo' Mohd Ghazali menitiskan airmata apabila merawat seorang kanak-kanak sekolah yang berusia 10 tahun pengsan akibat asap tebal gas.


Melalui siaran TV, rakyat Malaysia dan juga warga antarabangsa dapat enyaksikan gas pemedih mata dibedil anggota FRU ke dalam masjid.


Tidak kira yang muda mahupun yang tua, mereka dilayan secara kasar oleh anggota FRU. Ramai yang sesak nafas dan pedih mata akibat gas tersebut. Masjid bukan lagi tempat yang selamat daripada serangan polis.


Anggota pasukan keselamatan digunakan sebagai perisai untuk menenggelamkan suara rakyat yang mahu peruntukan Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Perak dilaksanakan secara adil.


Rakyat Perak menyedari bahawa penyingkiran Dato' Seri Ir Mohamad Nizar Jamaluddin daripada jawatan menteri besar adalah tidak sah dan bercanggah dengan Perlembagaan Negeri.


Rakyat hari ini tidak mudah lagi untuk diperbodohkan oleh media pengampu dengan label-label buruk kepada Nizar, misalnya sebagai "penderhaka" dan sebagainya.


"Bubarkan sahaja Dun Perak," itulah pinta majoriti rakyat._Komen Blogger,

1. Dimana kesamaannya antara Gaza dan Kuala Kangsar? Di Gaza, rakyatnya berjuang mempertahankan tanahair dari diceroboh dan dirampas oleh Yahudi sedangkan di Kuala Kangsar sebahagian penyokong politik berjuang mempertahankan kuasa memerintah oleh MB mereka yang telah dilucutkan jawatannya. Samakah itu semua?

2. Dimanakah sikap mempertahankan bangsa sendiri apabila MBnya dulu diperintah supaya diberikan hak status tanah diberikan kepada bangsa yang selama ini memerah setiap darah dan tangisan kita selama 999 tahun (hampir seribu tahun makan dan muntah dan makan lagi tidak habis) sedangkan kepada bangsa sendiri hanya selama 99 tahun.

3. Perjuangan yang mendudu. Perjuangan yang bertunjangkan nafsu. Perkataan yang molek untuk mereka yang menyamakan Gaza dan Kuala kangsar. Dimana cina harbi yang mereka dok sibuk berikan tanah, dimana keling paria yang dikalangan mereka juga sering bersengketa ; bersama-sama di dalam demontrasi di Kuala Kangsar tempohari?

4. Kenapa perusuh-perusuh ini sanggup membawa bersama-sama kanak-kanak untuk mempertahankan ideologi politik tadika itu? Kenapa bersikap berapi-rapi terhadap bangsa sendiri sedangkan kepada bangsa lain tunduk mengiyakan sahaja sedangkan meraka hanya berkerusi roda sahaja dan berlagak sebagai penyelesai terhadap segala masalah banga Melayu?

5. Secara peribadi saya berpendapat sekiranya terdapat kanak-kanak yang terluka akibat tindakan ibu-bapa mereka itu yang ingkar mematuhi undang-undang dan adab elok diperlakukan serupa sebagaimana diterima oleh kanak-kanak tersebut.5 comments:

Anonymous said...

Doa selamat agar penyatuan orang melayu tidak longgar oleh dakyah orang-orang kafir dan DAP dan orang yang besekongkol dengan DAP.

"Segala kepujian dan kesyukuran dipersembahkan ke hadhrat-Mu ya Allah di atas limpah rahmah perlindungan kepada kami sekalian dengan aman tenteram, sihat wal’afiat dan selamat sejahtera. Kami memohon kepada-Mu ya Allah semoga diperkukuhkan perpaduan, dipereratkan persaudaraan dan diperkuatkan keazaman, hasrat dan cita-cita agar sentiasa mendapat keredhaan-Mu ya Allah".

"Kami juga memohon kasih sayang-Mu ya Allah agar jiwa dan kehidupan kami berada dalam aman di dunia agar kami dapat mengimarahkan bumi sepertimana yang Engkau perintahkan, maka daripada Engkaulah sahaja ya Allah kami memohon bantuan dan pertolongan".

"Kami dengan segala rendah diri memohon agar Engkau kurniakan kami dan hamba-hamba-Mu sekalian dengan taufik dan hidayah, sentiasa di bawah pimpinan dan petunjuk-Mu ya Allah, mudah-mudahan segala usaha dan amal yang kami tunaikan akan mendapat sepenuh kejayaan dalam keredhaan dan restu-Mu di sepanjang zaman".

"Berkatilah negara Malaysia ini dan rahmatilah di bawah perlindungan-Mu sekalian yang bersangkutan dengannya semoga mendapat pertunjuk dari-Mu ke jalan yang Engkau redhai serta dengan penuh kehormatan dan kesucian, di samping meninggikan syiar-Mu dalam semua bidang".

"Peliharakanlah kami dan negara kami daripada segala bala bencana. Jauhkanlah kami sekalian daripada segala ancaman dan pengkhianatan. Bersihkanlah negara kami dari segala anasir jahat. Pandulah kami semua ke jalan yang benar, adil dan saksama dalam melaksanakan tanggungjawab yang diamanahkan.".

"Kekalkanlah ya Allah kebenaran, keadilan, perpaduan, ketenteraman dan kemakmuran dalam negara bertuah ini".


View Profile: Rantong

alahai said...

salam bro,
sori wa nak tanya lu
tidak kah Melayu BN memerlukan Cina Harbi BN untuk memerintah?
2. Cina Harbi BN sudah di tukar jadi Cina Harbat ke?
3. Cina harbi ni rakyat mana?
4. Melayu UMNO ni boleh perintah sorang-sorang ke tanpa cina harbi?

KHAIRUL NAZRI said...

Bro Alahai,

Meminjam kata-kata penulis blogger, difahami bahawa cina harbi ini adalah cina-cina yang terang-terang menentang Islam dan orang Melayu dari pelbagai aspek dan perkara.

Secara peribadi, saya berpendapat kita seharusnya tidak menjalinkan sebarang kerjasama terhadap mereka melainkan mereka-mereka ini kembali memahami dan menghormati serta menunjukkan sikap keihklasan untuk hidup aman bersama-sama dengan bangsa-bangsa lain di Malaysia.

Justeru itu, kebergantungan hidup atau survival sesuatu bangsa itu antara bangsa-bangsa lain sebenarnya suatu kemestian. Saya bersetuju bahawa suatu kerajaan itu tidak akan teguh berdiri tanpa kebergantungan sesama kaum dalam konteks pelbagai kaum di Malaysia.

Walaubagaimanapun, apa yang menjadi pertikaian adalah layanan suatu bangsa terhadap suatu bangsa yang lain dilihat amat keterlaluan hingga menidakkan keadilan terhadap bangsa sendiri.

Samada kita sedar atau tidak, kita sebenarnya ditindas oleh bangsa kita sendiri tidak mengira siapa yang memerintah. Kewajaran pemimpim-pemimpin ini untuk melakukan penindasan sering diselindungi dengan fakta, ungkapan serta diversion yang logik pada mata kasar serta pemikiran rakyat biasa.

Maka, sekarang kita semua boleh nampak dan jelas bahawa kita lebih memainkan isu-isu, perjuangan dan perdebatan yang berkaitan dengan politik sahaja tanpa kita bangsa Melayu yang ditindas secara terancang ini untuk berusaha berdikari memajukan diri, agama dan bangsa Melayu bagi menyaingi kemajuan bangsa-bangsa lain di malaysia ini.

p/s - terimakasih kerana mencoret dilaman blog saya.

Demang Lebar Daun said...

Tuan Khairul Nazri,
Saya telah meletakkan satu senarai blog yang senada dengan saya dalam memperjuangkan kebenaran dan membela negara. Blog tuan telah saya masukkan dalam senarai tersebut.

alahai said...

Khairu nazri said.....
Samada kita sedar atau tidak, kita sebenarnya ditindas oleh bangsa kita sendiri tidak mengira siapa yang memerintah. Kewajaran pemimpim-pemimpin ini untuk melakukan penindasan sering diselindungi dengan fakta, ungkapan serta diversion yang logik pada mata kasar serta pemikiran rakyat biasa.
Maka, sekarang kita semua boleh nampak dan jelas bahawa kita lebih memainkan isu-isu, perjuangan dan perdebatan yang berkaitan dengan politik sahaja tanpa kita bangsa Melayu yang ditindas secara terancang ini untuk berusaha berdikari memajukan diri, agama dan bangsa Melayu bagi menyaingi kemajuan bangsa-bangsa lain di malaysia ini.
saudara.....
saya senang dengan ke terbukaan minda saudara.
namun dalam kita membicarakan cina harbi ni, mereka sentiasa untung di dalam memilih mana-mana jalan politik sekali pun. Mereka jadikan DAP alat untuk lantang menyuarakan kehendak kaum mereka, dalam masa yang sama mereka jadikan MCA kelihatan seolah-olah menyokong kehendak2 melayu.
Melayu rugi kerana mainan politik bangsanya sendiri